Spinning is een indoor fietstraining op muziek in groepsverband

Spinning is een pittige training die je afwisselend staand en zittend doet op een spinningfiets, een soort hometrainer. Spinning doe je op de maat van de muziek en onder leiding van een professionele instructeur. De workout is goed voor hart en vaten, je krijgt een sterk hart, het vergroot je longinhoud en is goed voor een regelmatigere bloedsomloop en soepele spieren.

Verzuring en aanhechtingspijnen komen minder voor en de bil, been, en rugspieren worden veelvuldig gebruikt. Een sessie duurt ongeveer 45 à 60 minuten en je verbruikt ongeveer 500 tot 700 calorieën per les.

Achtergrondinformatie
Spinning is in de jaren tachtig bedacht door wielrenner Johnny Goldberg.
Hij ontwikkelde een hometrainer in de vorm van een wielrenfiets.
De spinningfiets heeft in plaats van een voorwiel een verzwaard spinningwiel van 17 kilo. Als je eenmaal begint met trappen ben je genoodzaakt door te blijven bewegen. Natuurlijk is er ook een noodrem om direct te stoppen indien nodig. Met behulp van de weerstandsknop kan er op verschillende niveaus worden getraind.

Een spinning training
Je begint de training met een rondje rekken en strekken om blessures te voorkomen. Je fiets stel je zelf in op de juiste hoogte, weerstand en snelheid, waarbij je je eigen tempo aanhoudt. Je kunt een hartslagmeter om doen om te kijken of de zwaarte van je training aangepast moet worden. Spinning is een fysiek zware sport, waar je behoorlijk wat uithoudingsvermogen mee opbouwt. Bij spinning heb je een aantal verschillende trainingen die je kunt volgen. De mate van weerstand die je instelt, bepaalt het niveau waarop je traint. Veel wielrenners doen ook aan spinning tijdens de winterperiode. Om zo hun conditie op te bouwen en te behouden. Voor een beginnende spinner is het altijd belangrijk om de basisprincipes en de verschillende houdingen goed uitgelegd te krijgen en vanuit dat standpunt je trainingsniveau langzaam op te bouwen.

Deel ons op Social Media

Scroll naar boven