Mindful fysiotherapie

Mindfulness training is ontwikkeld door Dr. Jon Kabat- Zinn

Het kan worden gedefinieerd als: ‘met gerichte aandacht zijn’. Dit betekent dat u aandacht geeft op een specifieke manier, namelijk in het hier-en-nu en niet (ver)oordelend.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat m.b.v. deze technieken deelnemers een langdurige verbetering ervaren van lichamelijke (b.v. pijn) en psychologische symptomen (b.v. stress).

Wat doet een mindful fysiotherapeut
Mindfulness kan binnen de fysiotherapie ingezet worden voor verbeteren van de bewegingskwaliteit en moeiteloos bewegen, ter vermindering van stress gerelateerde klachten en ter vermindering van chronische pijn en/of de patiënt hier beter mee leert omgaan.

De inhoud van de training neemt het beproefde format van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) als uitgangspunt. De inhoud van deze trainingen zijn internationaal veel onderzocht en werkzaam gebleken bij o.a. stress gerelateerde klachten en chronische pijn. Als aanvulling hierop zijn er per les houdings- en bewegingsoefeningen toegevoegd.

Wat is het effect van Mindfulness
Ervaart u klachten zoals gespannen spieren, piekeren, vermoeidheid, uitputting, rusteloosheid, concentratieproblemen of slaapstoornissen? Of zou u uw aandacht willen richten op het hier en nu? Mindfulness heeft veel positieve effecten. Het beïnvloedt uw brein, is goed voor uw immuunsysteem en geeft gunstige veranderingen in de hersenen waardoor angst, stress, somberheid en irritatie makkelijker verminderen. Er ontstaat een bewustzijn van automatische gewoontes en geeft ruimte om andere keuzes te maken. Mensen ervaren meer geluk en tevredenheid.

Voor wie is mindful fysiotherapie?
Voor iedereen die zich actief wil inzetten voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Mindfulness helpt om de kwaliteit van uw leven te vergroten en brengt meer rust en aandacht in uw leven. Daarnaast is deze cursus zeer geschikt als u inzicht wilt krijgen in patronen waarin u het gevoel heeft vast te zitten.

Inhoud van de cursus
De opbouw van de cursus begeleidt de cursist naar praktische handvatten om pijn en stress te reduceren en zelf invloed uit te oefenen over de fysieke- en stress gerelateerde klachten.
Zo leert u automatismen en patronen, weerstanden en obstakels te herkennen en krijgt u handvatten voor acceptatie, compassie en zelfzorg om een gedragsverandering te bevorderen.

Tijdens de bijeenkomsten behandelen we de volgende onderwerpen:
WEEK 1: automatismen
WEEK 2: obstakels
WEEK 3: concentratie
WEEK 4: afkeer
WEEK 5: toelaten
WEEK 6: gedachten
WEEK 7: zelfzorg
WEEK 8: vasthouden
De training bevat o.a.: de bodyscan, meditatie en yoga oefeningen. Daarbij komt er een theoretische onderbouwing en wisselen we persoonlijke ervaringen met elkaar uit.

Cursusdata:
Dagen waarop de cursus mindful fysiotherapie wordt gegeven zijn:
* Maandagavond van 19.30-21.30 uur
* Donderdagochtend van 09.00-11.00 uur.

Groepsgrootte
4 tot 8 deelnemers

Kosten
€240,- * inclusief BTW, koffie/thee en onbeperkt toegang met eigen inlogcode tot patiënten website www.demindfulfysiotherapeut.nl
(Op deze website kunt u de teksten, oefeningen en MP3 mindfulness meditaties vinden die we tijdens de trainingen hebben toegepast of doorgenomen)

Praktische informatie
Yogamatjes/meditatie kussens en stoelen zijn aanwezig op de locatie. Indien u het prettig vindt, dan kunt u een kussentje (om het hoofd te ondersteunen) en/of plaid (voor extra warmte) meenemen. Het is van belang dat u makkelijk zittende kleding aan heeft.

*wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar

Aanmelden
Voor meer informatie of om uzelf aan te melden kunt u contact opnemen met Inge Ariaens-Klerkx op telefoonnummer 0413-228509 of mail naar inge@mtc-bernheze.nl

Deel ons op Social Media

Scroll naar boven