Bechterew beweeggroep

Wat is bechterew?

De ziekte van Bechterew, ook wel spondylitis ankylopoëtica genoemd, is een reumatische aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken zijn. De klachten zijn met name pijn en stijfheid, vooral ’s ochtends of na lang in dezelfde gezeten te hebben. De ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot verbening van de tussenwervelschijven, waardoor de patiënt letterlijk verstijft. Dit kan uiteindelijk zelfs tot vervorming leiden. Het is een ongeneeslijke ziekte.

Bijkomende klachten die Bechterewpatiënten kunnen hebben zijn ontstekingsverschijnselen aan heupen, schouders en knieën, ontstekingen aan peesaanhechtingen (vooral Achillespees) en één op vier patiënten heeft te kampen met oogontstekingen. Het ontstaan van de ziekte van Bechterew is deels terug te voeren op erfelijkheidsfactoren.

Inhoud bechterewoefenprogramma

Eén van de belangrijkste onderdelen van de behandeling van de ziekte van Bechterew is oefenen. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Het is ongelooflijk belangrijk voor iemand met de ziekte van Bechterew om in beweging te blijven en gericht te oefenen. Ook als de ziekte niet actief is. Door gericht oefenen en (aangepast) sporten blijft u (langer) beweeglijk en houdt u de spierkracht en algemene conditie op peil. Ook leert u een goede houding aan. Omdat de wervelkolom in een later stadium van de ziekte kan verstijven, is het belangrijk er zelf zoveel mogelijk aan bij te dragen dat uw wervelkolom in een goede houding en in een gestrekte stand blijft.

Tijdens het oefenprogramma wordt aandacht besteed aan oefeningen ter versoepeling van de spieren en de versterking daarvan, strekken van de wervelkolom, ademhalingsoefeningen en de algemene conditie.
De ervaring leert dat leden van een oefengroep gemakkelijker de discipline van regelmatig bewegen opbrengen, omdat een oefengroep ook gezelligheid met zich meebrengt. Bovendien kunt u, indien gewenst, ervaringen uitwisselen met lotgenoten..

Deel ons op Social Media

Scroll naar boven